Piątek to ulubiony dzień każdego ucznia. Postaraliśmy się dodać trochę kulinarnego akcentu i wyszło ciekawie, smacznie i etycznie.

Tradycyjną dietę mamy głęboko zakorzenioną, jesteśmy do niej przyzwyczajeni
i niechętnie podchodzimy do eksperymentów w kuchni. Małymi krokami
i podczas różnych akcji nasze stowarzyszenie stara się zmieniać nastawienie do roślinnej kuchni, przedstawiając jej różnorodność, zalety dla zdrowia, planety czy zwierząt i co najważniejsze – pyszny smak oraz łatwość przygotowania.
Tym razem odwiedziliśmy Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu, gdzie razem z przedstawicielami Eko Rekinów i uczniami gimnazjum kroiliśmy, mieliliśmy, piekliśmy i smakowaliśmy…
Wspólnymi siłami przygotowaliśmy chleb, burgery, pastę kanapkową
i sojonez specjalnie na jutrzejszy Festyn Zdrowia. Poznawaliśmy nowe smaki i obalaliśmy mity. Każdy miał okazję zrobić coś własnoręcznie,
a pogadanka choć na chwilę nakłoniła do spojrzenia na świat z innej perspektywy.
Dzięki za zaangażowanie – świetnie się spisaliście! Z wielką chęcią powtórzymy takie spotkanie 🙂
2016.06.03 - warsztaty kulinarne 2016.06.03 - warsztaty kulinarne 2016.06.03 - warsztaty kulinarne 2016.06.03 - warsztaty kulinarne 2016.06.03 - warsztaty kulinarne

Dla wszystkich chętnych (i odważnych 😉 ) proponujemy przepisy specjałów jakie razem udało nam się zmajstrować:

Wegańskie burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej
Składniki:
100-120 g (lub ileż tylko dusza zapragnie) soczewicy czerwonej – suchej,
kasza jaglana (uprzednio ugotowana – w ilości analogicznej do ilości ugotowanej soczewicy),
1 duży, uprzednio upieczony lub ugotowany burak,
kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
2 niewielkie czerwone cebule,
płatkilniane lub mielone siemię lniane (mała garść),
lniane lub mielone siemię lniane (mała garść),


Przygotowanie:

1. Obieramy i kroimy drobno cebulę, którą szklimy w emulsji z wody i oleju kokosowego.
2. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną w bulionie i ostudzoną soczewicą, kaszą jaglaną, startym burakiem (na tzw. „dużych oczkach”), mąką, płatkami drożdżowymi i lnianymi, a także przyprawami.
3. Formujemy burgery/ kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.
5. Jemy w towarzystwie świeżej surówki/ sałatki np. z kapusty pekińskiej.

Sojonez, czyli wegański majonez
Składniki:
pół szklanki mleka sojowego
1 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mleko i ocet blendujemy około 2-3 minuty.
2. Dodajemy pozostałe składniki wszystkie prócz oleju i blendujemy kolejne 2-3 minuty.
3. Następnie wolnym strumieniem dolewamy olej i blendujemy od samego dołu przez środek aż do góry powinno wyjść dość gęste.
4. Całość przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.

Najłatwiejsza pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 pęczek natki pietruszki
1 średnia cebula czerwona
½ łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:
1. Fasolę porządnie opłucz z zalewy puszki i przełóż do głębokiej miski. Widelcem ugnieć fasolę na gładką masę.
2. Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, a następnie paprykę wędzona.
3. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!

ŻYCZYMY SMACZNEGO! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s