Fantastyczna atmosfera, świetna frekwencja i pyszne jedzenie. Czego chcieć więcej!?

Udało nam się przygotować wraz z dziećmi z ZSO w Helu całą masę pyszności. Wydaliśmy kilkaset kanapek z wegańskimi pastami i około 200 wege burgerów. Uśmiechnięte twarze zajadających były ogromną satysfakcją. Zachęcamy wszystkich – młodych i całkiem dorosłych, do włączania w swoją dietę jak najwięcej roślin. W ten sposób jest smacznie, zdrowo i etycznie!
Dzięki za to piękne przedpołudnie. 🙂

A o tym jak było, przekonaj się w fotorelacji:2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Nasza ekipa tego dnia – działacze Stowarzyszenia ALTERNATYWNY CYPEL oraz fantastyczne dziewczyny ze szkoły w Helu.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Tutaj koordynator całego zamieszania – master vege chef!

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Drugi kucharz i obsługa grilla. 🙂

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Wcześniej przygotowane wraz z dziećmi bochenki pieczonego chleba…

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege BarCzęść past mieszana i blendowana była na miejscu, żeby pokazać, że to proste i przyjemne.
2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Pomagali nam w tym młodzi wolontariusze… 😉

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

No to zaczynamy! 🙂

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Wege bar i nasze stoisko 🙂

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Do burgerów ustawiona była przez długi czas dłuuuga kolejka.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Nieco dobrze pojętej propagandy nie zaszkodzi 😉

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Kolorowo i pachnąco – kotlety z buraków i kaszy gryczanej.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Przyrządzanie buły wymaga trochę pracy….

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

ale jaka satysfakcja jak zasmakuje!

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Nasi uroczy sąsiedzi z baru Hello. Przygotowali wege pasty i dania…. czad!

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Rewizyta z ciasteczkami wypiekanymi w szkole. 🙂

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Stoisko z innej strony.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Emil szykuje kolejne warzywa.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Tutaj w roli głównej kanapki z pastami.

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Dziękujemy wszystkim za udział i degustację wege dań!

2016.06.04 - Festyn Zdrowia - Wege Bar

Po wszystkim kierownik zamieszania postanowiła potańczyć zumbę 😉

 

Serwowaliśmy burgery z kaszy jaglanej i buraków, sojonez  i pastę z fasoli – przygotowane w piątek na warsztatach z uczniami (przepisy znajdziesz TU), ponadto burgery z kaszy gryczanej i pieczarek. Dziewczyny wszystko pięknie przygotowywały ze świeżymi warzywami 😀 Na miejscu można było samemu zmierzyć się z przygotowaniem past kanapkowych. Jeżeli macie ochotę powtórzyć to w domu, polecamy przepisy:

Burgery z kaszy gryczanej i pieczarek

Składniki:
200 g kaszy gryczanej
200 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
pestki słonecznika
duża szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną w woreczkach gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy. Połowę jej ilości blendujemy na gładko.
2. Pieczarki. cebulę i czosnek kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i pieczarki.
3. Czarny pieprz i kolendrę w ziarnach rozdrabniamy w moździerzu.
4. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
5. W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy.
6. Formujemy burgery/ kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
1 puszka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
sól i pieprz

Przygotowanie:|
1. Groszek porządnie opłucz z zalewy puszki i przełóż do naczynia.
2. Dodaj czosnek, sok z cytryny, oliwę i musztardę.
3. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe!

Pasta z zielonej soczewicy

Składniki:
ok. 200 g zielonej soczewicy
ok. 400 g pieczarek
2  cebule
4-5 ząbków czosnku
olej do smażenia
sól , pieprz , bazylia, oregano, tymianek , zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie.
2. Cebulę zeszklij z odrobiną oleju. Do pokrojone w plasterki, dokładnie umyte pieczarki i dusić pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.
3. Wszystko odstaw do ostudzenia.
4. Wszystko wrzucić do jednego naczynia. Dodaj pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy „do smaku” i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s