Spacer przyrodniczy, rozmowy przy ognisku i projekcja filmu połączona
z dyskusją. Świętowaliśmy z uwagą i rozwagą – Dzień Ziemi za nami 🙂

Rozpoczęliśmy od wspólnego spaceru po Cyplu Helskim. Przedstawialiśmy bogactwa chronionego obszaru Natura 200,
czyli cenne siedliska i ich znaczenie dla całego Półwyspu.

Było wietrzenie, ale pięknie i na pewno ciekawie. Przeszliśmy przez las, wydmy (w wyznaczonych miejscach) i plażę. Wielu uczestników spaceru było spoza Helu, zatem mieli okazję po raz pierwszy spotkać omawiane gatunki roślin. Również Helanie mogli skupić większą uwagę na tym,
co otacza ich na co dzień – w końcu nie każdy musi być zapalonym przyrodnikiem 😉

Z nowymi informacjami mogliśmy przejść do podsumowania czynników wpływających na helską przyrodę i zagrożeń z jakimi musi się ona zmagać. Rozmowy były ciekawe, bo goście którzy nas odwiedzili mieli dużo spostrzeżeń, doświadczeń i wiedzy.

Wszystko to odbyło się przy ognisku i wspólnym grillowaniu. A serwowaliśmy roślinne pyszności m.in. burgery i marynowane warzywa. To co jemy również ma wpływ na naszą planetę. Pokazaliśmy kilka pysznych i łatwych sposobów na dietę zgodną z rytmem Ziemi 🙂

Wieczór podsumowaliśmy projekcją filmu „Cowspiracy: The Sustainability Secret” i rozmową o wpływie przemysłu spożywczego
na kondycję Ziemi.
Wszystkim pięknie dziękujemy za przybycie, aktywność i wspaniale spędzony czas!!! Zdecydowanie nasza uwaga była zwrócona w stronę dobrego stanu i przyszłości naszej planety. Pamiętajmy o tym na co dzień, a nie tylko od święta 🙂

Zapraszamy do obejrzenia pełnej GALERII z Dnia Ziemi w Helu.

A dla tych, co w domu chcieli by pokucharzyć, przepisy szefa wege kuchni:

A) Meksykańskie burgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli
Składniki
:
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej)
1 puszka kukurydzy
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
½ szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
1 mała papryczka chili (kawałek)
1 mała czerwona cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 spory pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie:
1. Kaszę przepłucz wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuść koncentrat pomidorowy, zalej płynem kaszę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kaszę na średnim ogniu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei.
2. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz. ¾ fasoli zmiksuj na gładką masę, a pozostałą cześć posiekaj na małe kawałki razem ze świeżą kolendrą i papryczką chili.
3. Do ugotowanej kaszy dodaj pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), zmiażdżone nasiona kolendry i drobno posiekaną cebulę.
4. Ziarna słonecznika zmiel w młynku i dodaj je razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlej olej, dodaj przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem – ewentualnie większą ilością przypraw, w tym tych ulubionych (można dodać np. sos sojowy).
5. Gotową masę odstaw do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
6. Kotlety formuj dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia. Podawaj z dobrą grahamką, ulubionymi sosami i warzywami.

 

B) Burgery z zielonego groszku
Składniki:
1 szklanka zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki białego sezamu
1 mała cebula + 1 łyżeczka oleju
1 ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
odrobina czarnego pieprzu, chilli i estragonu

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w ok. 3/4 szklanki wody do miękkości, odcedzamy i studzimy.
2. Groszek podgotowujemy lub zalewamy wrzątkiem i odcedzamy w momencie gdy będzie miękki.
3. Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżeczce oleju, gdy zacznie się rumienić dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości.
5. W dużej misce łączymy groszek, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość delikatnie rozgniatamy (tak aby gdzieniegdzie groszek zachował swoją stałą formę) przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca.
6. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
7. Ze schłodzonej masy formujemy burgery, które przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 minut, następnie przerzucamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20 minut.
8. Burgery podajemy w ulubionej bułce, z ogromem warzyw i sosem.

 

C) Pieczone skrzydełka z kalafiora
Składniki:
1 główka kalafiora
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego (lub więcej, gdyby ciasto zaczęło mocno gęstnieć)
2½ łyżeczki czosnku w proszku
2 łyżeczki wędzonej papryki
opcjonalnie ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub sos sriracha (w zależności od upodobań)
kilka garści płatków kukurydzianych
sól oraz pieprz

Przygotowanie:
1. Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki – takie w sam raz na jeden gryz. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
2. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy, sos sriracha oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.
3. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby się pokruszyły na mniejsze kawałki. Kalafiory zamaczaj najpierw w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych – i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Tak obtoczone w panierce „skrzydełka” piecz w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące, średnio 15–20 minut (czas zależy od wielkości kawałków). Dla skrócenia czasu można piec na termoobiegu.
5. Podawaj z ulubionym sosem.

 

D) Ryż na żółto
Składniki:

300 g ryżu
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
2 cebule
kurkuma, sól, olej

Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj.
2. Cebulę pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
3. Ananasa pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw solą i kurkumą tak, by ryż nabrał żółtej barwy.

 

E) Grillowana cukinia
Składniki:
kilka cukinii
mieszanka lubianych przypraw do grilla (może być gotowa), np:
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
2 łyżeczki pikantnej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kilka łyżek oleju

Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem.
2. W misce wymieszać przyprawy z olejem i natrzeć cukinie. Zostawić na 20-30 minut.
3. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu.

 

F) Sojonez, czyli wegański majonez
Składniki:
pół szklanki mleka sojowego
1 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Mleko i ocet blendujemy około 2-3 minuty.
2. Dodajemy pozostałe składniki wszystkie prócz oleju i blendujemy kolejne 2-3 minuty.
3. Następnie wolnym strumieniem dolewamy olej i blendujemy od samego dołu przez środek aż do góry powinno wyjść dość gęste.
4. Całość przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.

SMACZNEGO!!! 😀

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s